Cum sa Intretii Corect o Drujba - Ghidul Incepatorului

4 Comentarii
2013-06-22 10:00:19
 

Daca nu iti castigi painea din taiatul lemnelor si meseria pe care o ai nu te tine 5 zile pe saptamana prin paduri, dar ai avut totusi suficiente motive ca sa-ti cumperi o drujba, merita sa citesti cateva sugestii de utilizare si intretinere ale unei drujbe. 


Ma voi referi in special la drujbe Husqvarna si drujbe Stihl, deoarece acestea detin peste 90% din piata, iar regulile sunt valabile si pentru alte marci, chiar si din categoria de drujbe ieftine.


Cum se face rodajul unei drujbe?

Drijbist in padure


Ai ajuns acasa cu drujba cea noua, ai uitat 90% din ce ti-au spus cei de la magazin, iar manualul este prea gros si nu ai rabdare sa-l citesti. Ai retinut ca trebuie sa faci un rodaj, dar nu mai stii exact cum. 

Ce fac cei mai multi in situatia asta? Suna un prieten care detine de ceva timp o drujba si este specialist in domeniul asta. Si in majoritatea cazurilor, sfatul primit este urmatorul: Da-i drumul la aparat si lasa-l sa mearga la relanti vreo doua rezervoare.


GRESIT!

ERONAT!


PENRU A FACE RODAJUL, NU LASATI DRUJBA SA MEARGA IN RELANTI!


Motoarele in 2 timpi sunt proiectate sa functioneze la turatii mari, peste 7000 rpm. La aceste turatii, combustibilul este ars in totalitate, nu se depune calamina pe piston si motorul functioneaza optim.


Rodajul corect al unei drujbe se face in sarcina usoara, taind lemne cu diametre mici (maxim 10-15 cm), pana se consuma primele 3-4 rezervoare de benzina.


Cat ulei se pune in benzina?


O intrebare des intalnita si la care veti auzi foarte multe variante de raspuns.


Motoarele in 2 timpi cu care sunt dotate aceste drujbe, degaja o cantitate apreciabila de noxe in timpul functionarii. La presiunile venite de la organismele de reglementare, producatorii au fost obligati sa reduca poluarea provocata de functionarea acestor motoare.


Pe langa proiectarea unor motoare noi (Husqvarna X-Torq, Stihl 4-Mix), reducerea noxelor s-a facut si prin imbunatatirea compozitiei uleiului de amestec, pentru a se diminua proportia necesara din amestecul cu combustibil.


Toti producatorii serioasi de drujbe: Husqvarna, Stihl, Dolmar, ofera uleiuri de amestec originale, imbuteliate in flacoane cu marca lor (Husqvarna LS+, Stihl HP).


Ei recomanda folosirea unei proportii de 2% ulei, adica 20 ml la un litru de benzina.


Din pacate, in Romania avem o problema legata de calitatea combustibilului pe care il gasim pe la statiile de alimentare. Chiar si producatorii de automobile se plang ca au cele mai mari procente de defecte ale sistemului de alimentare (injectoare) din Europa.


Atunci , pentru a evita o ungere insuficienta a motorului, trebuiesc respectate doua reguli:
1. Alimentati cu benzina proaspata, (nu mai veche de 2-3 saptamani), cumparata de la o statie cu trafic mare de masini.


2. Folositi o proportie de 2,5-3 % de ulei de amestec (25-30 ml la 1 litru de benzina), pentru a fi siguri ca ungerea motorului este suficienta.

 

Acestea sunt cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecte un proaspăt posesor de drujba. Vei evita astfel vizitele nedorite la service, nervii şi cheltuielile prilejuite de reparatiile ce nu se încadrează în garanţiile oferite de producători.

Aştept comentariile tale legate de recomandările făcute în acest articol. Dacă ai întrebări legate de folosirea motouneltelor, te rog să o adaugi mai jos.


Alte articole din categoria - motounelte:

Care drujbă este mai bună: Stihl sau Husqvarna ? - Recomandări pentru alegerea unei drujbe bune !

9,5 MOTIVE SĂ ALEGI O MOTOCOASĂ HUSQVARNA - ŞI SĂ NU TE MAI ROGI DE NIMENI PENTRU COSITUL DIN VARA ASTA!

 Te interesează să primeşti pe adresa ta de email, sfaturi utile despre utilizarea şi alegerea acestor produse?

Introdu adresa ta de email în spaţiul de mai jos!  

Asigurăm 100% confidenţialitatea adresei tale de email!

powered by TinyLetter

 

Despre autor: Maca M. este copywriter şi blogger. Mai multe amănunte despre el găsiţi pe .

 
4 Comments
Florin
2013-07-22 14:50:32

Multumesc.

marius
2013-12-24 17:43:12

daca doresc sa-mi cumpar o husqvarna si sa tai cu ea 5 tone de lemne si sa dobor vreo 4-5 copaci mai seriosi si sa fie fiabila cam 15 -20 ani ce model de drujba imi recomandati?apropo daca dupa folosire nu o mai folosesc decat la anul ce instructiuni de intretinere imi recomandati ca sa ma tina mult timp.

tiganus marian
2014-02-07 20:11:50

va rog sa imi spuneti la huaqvarna 365,nr. dinti lant 34,ce dimensiune de pila sa folosec?.,va rog daca se poate sa imi spuneti pe adresa  de email...m.tiganus@yahoo.ro., VA MULTUMESC!

gigel
2014-03-26 08:11:00

La o Huaqvarna 365, habar nu am.
La o HuSqvarna 365, gasesti fix in manual.
Nu ai scris ce lant ai. .325 sau 3/8, ca sa primesti un raspuns corect. Si complet.

Trimite un comentariu

  

Trimite

 

Coş  

Nici un produs

Livrare 0 lei
Total 0 lei

Coş Plăteşte

Ultimele Postari

Toate